Nowe Przepisy

poniedziałek, 19 maja 2014

Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi

Witam serdecznie
Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
370 ml letniego mleka
100 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę cukru

olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania


Link do filmu z przygotowania : Chleba z płatkami owsianymi 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: płatki owsiane, mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą.
  2. Teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski posmarowanej olejem ( można oprószyć mąką) , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut .
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć
  2. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po 30 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem (można podsypać mąką ) przerabiam kilka razy i formuję wałek o długości dwa razy dłuższej od długości foremki w której będę piekła

  2. Wałek ciasta składam na pół i zaplatam ( dokładnie widać to na filmiku )
  3. Chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut .
  4. Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia


Pieczenie chleba :
  1. Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję .
  2. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę.

  3. W sumie piekłam chleb około 50 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb pszenny z płatkami owsianymi jest gotowy. Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






czwartek, 15 maja 2014

Przepis na Domowe Cebularze

Przepis na Domowe Cebularze

Witam serdecznie
Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy

na ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml mleka letniego
25 g drożdży świeżych
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

na farsz:
około 500 g cebuli
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia

woda do pomalowania cebularzy przed pieczeniem


Link do filmu z przygotowania : Cebularzy 


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto na cebularze :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację)  około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą.
  2. Następnie dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.

  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto mam odstawione do wyrośnięcia teraz przygotuję cebulę :
  1. Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  2. pokrojoną cebulę smażę na patelni tak żeby się zeszkliła (około 10 -15 minut) i doprawiam sola, pieprzem
  3. Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze.
  2. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut.
Po 30 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy .
  2. Z ciasta formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję cebularze.

  3. Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach
  4. Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę cebulę
  5. Uformowanego cebularza kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek cebularza nakładam łyżkę cebuli – cebularze układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną

  6. Blachę z cebularzami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia
Pieczenie cebularzy :
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , brzegi cebularzy maluję za pomocą pędzelka wodą.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
  3. Cebularze piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu.
Domowe cebularze są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






piątek, 9 maja 2014

Przepis na Bułki zwykłe

Witam serdecznie
Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne. Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste, smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze sklepu bo własnoręcznie zrobione a dodatkowo bez chemicznych dodatków.

Będziemy potrzebować :
Proporcje na 6 dużych bułek

500 g mąki pszennej
250 ml mleka (letniego)
100g masła roztopionego
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Link do filmu z przygotowania: Bułek zwykłych 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, sól, mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce  aż składniki się połączą.
  2. Następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.

  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
  4. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut.
Po 40 minut – formowanie bułek:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 40 cm dzięki temu będzie łatwiej mi podzielić ciasto na 6 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
  3. Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat.

  4. Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm , bo jeszcze wyrosną .
  5. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia


Po 30 minutach – pieczenie bułek
  1. Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika spryskuję wodą – zamiast spryskiwać można bułki pomalować wodą za pomocą pędzelka
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę.
  3. Bułki piekę około 18 minut w piekarniku ogrzewanym góra/dół bez używania termoobiegu.
I . Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Bułki zwykłe pszenne są gotowe , życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.