Witam serdecznie
Propozycja na focaccie
czosnkową z patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie
posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie.
Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je
podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem
idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo.
Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować:
Użyłam patelni o
średnicy 28 cm
500 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży
suchych (instant)
3 łyżki oleju lub
oliwy (około 40 ml)
1 łyżeczka soli (10
g)
1 łyżeczka cukru (6
g)
2 duże ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
olej lub oliwa do smażenia
Link do filmu z
przygotowania: Focaccia czosnkowa z patelni
Przygotowanie:
Do oleju lub oliwy
dodaję zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i
dokładnie mieszam.Do miski w której przygotuję ciasto daję drożdże, cukier oraz wodę, mieszam łyżką i odstawiam na około 5 minut.
Po 5 minutach do miski dodaję pozostałe składniki na ciasto, sól, olej wymieszany z czosnkiem i ziołami, mąkę i wszystko razem mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi około 4 minut tak żeby stało się gładkie, lśniące i żeby nie kleiło się do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość- moje ciasto wyrastało około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po około 60 minutach:
Dłonie nawilżam olejem i wykładam
wyrośnięte ciasto na blat i formuję wałek. Ciasto dzielę na
dwie równe części (jeżeli do smażenia focacci użyjemy
mniejszej patelni niż moja to ciasto dzielimy na więcej części
).Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, następnie kulki ciasta nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.
Końcowe przygotowanie focacci:
Blat smaruję olejem, kładę kulkę ciasta i
rozwałkowuję na wielkość patelni, aby łatwiej było mi je
rozwałkować wałek smaruję olejem.Po rozwałkowaniu na placku robię wgniecenia palcem, patelnię smaruję olejem i kładę placek.
Patelnię stawiam na gazie i smażę focaccie pod przykryciem na średnim palniku na nie wielkim płomieniu przez około 8 minut tak żeby spód się zrumienił (długość smażenia zależy od wielkości płomienia).
Następnie górę placka maluję olejem i przewracam na drugą stronę i również smażę pod przykryciem około 6 minut tak żeby spód się zrumienił – focaccia jest gotowa.
Pani jest wspaniała !
OdpowiedzUsuń