Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym,
chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga
wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący.
Polecam wypróbować przepis.
Do
przygotowania chleba będziemy potrzebować:
600
g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200
g mąki żytniej
600
ml letniej wody
2
opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)
2
łyżeczki soli
1
łyżeczka cukru
naczynie
żaroodporne:
dno
naczynia 22 cm
góra
naczynia 27 cm
wysokość
9 cm
z
pokrywką 13 cm
Link
do filmu z przepisem: Chleb pieczony w naczyniu
Przygotowanie:
Do
miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z
drożdżami odstawiam na około 10 minut.
Po
10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto
łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto
mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub
robotem.
Następnie
miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe
misce do wyrośnięcia na około 80 minut.
Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.
Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.
Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.
Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Robię podobny i wychodzi za każdym razem!!!! :)
OdpowiedzUsuńA widziałam u Pani na blogu, również bardzo ładny chlebek. Nie ma wyjścia ten chleb jest tak prosty że musi się udać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Mam dwa pytania:
OdpowiedzUsuń1. mąka - czy można ww. chleb upiec tylko z mąki pszennej (np. typ 450), czy też dodatek mąki żytniej jest konieczny?
2. drożdże - czy można zastąpić drożdże suche, drożdżami świeżymi? (póki kostki/50 g)?
Dziękuję za informację.
Tak można chleb upiec z samej mąki pszennej, tak wygląda po upieczeniu https://www.youtube.com/watch?v=PYranOK80E0
Usuńwkleję również komentarz z youtube który napisałam odnośnie podobnego pytania:
"Tak można upiec z samej mąki pszennej, nawet dzisiaj upiekłam ( miałam piec chleb a że Pani pytała, to upiekłam z samej mąki pszennej ).
Użyłam 800 g mąki pszennej typ 450 i 600 ml wody, chleb piekł się o 10 minut dłużej, więc można dodać 50 g więcej mąki lub dodać mniej wody. Mąka pszenna wchłania mniej wody od żytniej i pewnie dlatego taka różnica w długości pieczenia, ciasto było delikatnie luźniejsze. Po upieczeniu chleb jest równie smaczny, pulchny i chrupiący:).
Jeżeli góra zbytnio by ściemniała to można nakryć chlebek folią aluminiową.
Filmik z krojenia chlebka nakręcony 15 minut temu :)"
Można dodać świeże drożdże, dodałabym około 45 gramów
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥
Chlebek bardzo smaczny 🙂
OdpowiedzUsuńCieszę się że chlebek smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziękuję Pani serdecznie za megaaa przepis. Pierwszy chleb, który udał się i jest rewelacyjny:) Babcia Bożena.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuje za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Każdy chleb jaki do tej pory piekłam mógł konkurować z betonem lub cegłą... Ten przepis jest tak prosty, że chyba nawet ja go nie schrzanię. W Sobotę pierwsza próba. Dodam, że każde inne wypieki łącznie z tortami angielskimi wychodzą mi bardzo dobrze tylko chlebuś jakiś oporny ;)
OdpowiedzUsuńA więc trzymam kciuki i wierzę w to, że się uda i będzie smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam w zwykłej brytfance i wyszło świetnie. Babciny chlebek wejdzie do codziennego menu w naszym domku :) Dziękuję, Grażyna
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał i że chlebek smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Czy moge zrobić ciasto na noc a rano upiec?
OdpowiedzUsuńTak można, tylko ciasto trzeba włożyć do dość dużego pojemnika, ponieważ wyrośnie przez noc w lodówce.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pierwszy raz piekłam swój chlebek - wyszedł przepyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, pozdrawiam Edzia
Gratuluję i cieszę się, że chlebek się udał i smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Witam. Czy jeśli chodzi o drożdże to te 2 opakowania maja być każde jak na kg maki czy łącznie mają być na 1kg mąki, chyba dałam za dużo😐 i czy to normalne ze po wyrastaniu gdy biorę ciasto do foremki ono mi opada? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń1 opakowanie drożdży najczęściej jest na 500 g mąki - czyli 2 opakowania drożdży jak na 1 kg mąki. W innym przypadku napisałabym w przepisie, że porcja drożdży jak na 2 kg mąki.
UsuńCiasto zawsze opada, podczas przekładania, zbija się ucieka z niego powietrze ale podczas pieczenia znowu wyrasta i tworzą się specyficzne otworki w chlebie.
Pozdrawiam serdecznie ♥
Witam! upiekłam chlebek zytnio-gryczany tą metodą.. obawiałam się że mi nie wyjdzie.chleb upiekł się i smakuje rewelacyjnie! dziękuję za przepis i napewno będę piec częściej tą metodą.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się, że przepis się przydał i że chlebek wyszedł i smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Witam, a czy moge dodac jeszcze do tego np słonecznik?
OdpowiedzUsuńTak można dodać słonecznik lub pestki dyni.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Robiłam chlebek i wyszedł rewelacyjnie,dzisiaj robię drugi raz ale dodam słonecznik.Dziękuje za przepis:-)Pozdrawiam.Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Nie wiedziałam, że z tak prostego przepisu może wyjść takie cudo!
OdpowiedzUsuńWczoraj szukałam dość szybkiego w wykonaniu chleba i trafiłam na ten przepis. Okazało się, że moje naczynie ma dokładnie te same wymiary. Chlebek wyszedł prześliczny. Mój mąż dorwał się do niego ledwo tylko przestygł. Dzisiaj przy śniadaniu stwierdził, że to najlepszy chleb jaki upiekłam. A mój mąż to bardzo wybredny niejadek.
Trochę miałam problem z drożdżami, bo u mnie paczuszka drożdży waży 14 g i pisze na niej że zastępuje 50 g drożdży świeżych. Dałam jedną paczuszkę bo wydawało mi się że dwie to dużo za dużo. No i chlebek pięknie urósł.
Dzięki Babciu za ten wspaniały przepis!
Super, bardzo się cieszę, że chlebek się udał i smakował. Moje drożdże były pakowane po 7 gramów.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz męża i dziękuję za miły komentarz ♥
Rewelacyjny przepis na pyszny chleb! Szukałam jakiegoś prostego i logicznego przepisu, bo choć ich sporo w internecie, wbrew pozorom nie tak łatwo trafić na coś dobrego...- raz w tygodniu piekę ciasta, tak więc mniej więcej mam rozeznanie, co i jak... ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam już ten chleb kilka razy, za każdym wychodzi przepyszny, smakuje wszystkim, którzy go jedli. Bardzo Pani dziękuję, że zechciała się Pani podzielić swoim doświadczeniem. Będę wkrótce robić bułeczki, które Pani proponuje, odezwę się po upieczeniu ;)
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepis się przydał i chlebek smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jak dla mnie najlepszy chleb pod słońcem . Mega łatwy i super pyszny a do tego jeszcze ta ssuper chrupiącą skórka. Ps mój znów rośnie już w piekarniku 💛
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał i że chlebek smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Piekny i smaczny chlebek...Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńWłasnie upieklam...cudo ten chlebuś .Dziękuje serdecznie za przepis 😁
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszny chleb a piekłem już wiele. Ten chlebek jest jednak najpiękniejszych. Piekłem w prostokątnym naczyniu o wymiarach 20x30. Kolejny raz będę tylko 10 minut dłużej piekła. Dziękuję serdecznie za wspaniały i jakże prosty przepis na przepyszny chleb. Pozdrawiam serdecznie Jadwiga
OdpowiedzUsuńWłaśnie piecze się chlebek z Pani przepisu nie mogę się doczekać efektów bo kiedyś jak upieklam to spokojnie nadawał się do zabicia kogos🙈😅
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że chlebek się udał i smakował. pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńJEST PANI CUDOWNA !!! CHLEBEK CUDO - Z OKAZJI ZBLIŻAJĄCYCH SIĘ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ŻYCZĘ PANI DUŻO,DUŻO ZDRÓWKA -WIELU ŁASK i BŁOGOSŁAWIEŃSTWA BOŻEGO NA KAŻDY DZIEŃ - POZDRAWIAM /KASIA
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia i również życzę wesołego Alleluja i cieszę się że chlebek smakuje. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńNiestety nie udał mi się chleb.Po dodaniu mąki ciasto było gęste,nie mogłam ruszyć łyżką.Dodałam odrobinę wody.Ciasto wyrosło,ale po upieczeniu opadło i nie wyszedł pulchny lecz taki kluchowaty chleb.Szkoda.Moze za drugim razem sie uda.
OdpowiedzUsuńWięc musiała Pani źle odmierzyć składniki innej opcji nie ma. Ten chleb piekłam dziesiątki a może więcej razy i zawsze wychodził jak na filmiku. Może następnym razem się uda. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńChleb rewelacja zrobił furorę na Wielkanocnym stole:) Dziś robiłam na samej mące pszennej typu 450 i jest pycha.
OdpowiedzUsuńCzy można ten chlebek piec w keksówce (podzieliłabym na dwie) zamiast w naczyniu żaroodpornym? Ktoś próbował? A może Babia wie? :D
Ściskam serdecznie.
Tak, można upiec w dwóch keksówkach, tylko najprawdopodobniej chlebki będą się krócej piekły (bo będą mniejsze). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💕💖💕
UsuńWitam! Jak do tej pory piekłam różne chlebki, także na zakwasie. I pocóż ja się tak męczyłam z wyrabianiem ciasta, tyle czasu poświęcałam?!�� A tu szybko, łatwo i smacznie. Upiekłam i teraz to mój ulubiony przepis i smaczny chleb
OdpowiedzUsuńWitam! Dużo chlebka piekłam. Na drożdżach, zakwasie. A ten raz, dwa, trzy i już jest🥰. Szkoda , że zdj. nie mogę wkleić. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitam! W naczyniu żaroodpornym chlebek wyszedł jak na zdjęciu i był pyszny. Dziękuję za przepis. A czy taki sam wyjdzie, gdybym zrobił go w metalowej foremce.
OdpowiedzUsuńWyjdzie równie pyszny, piekłam w keksówkach :-)
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Chleb jest super.
A teraz pytanie:chcę ten chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym upiec w garnku rzymskim ale nie wiem czy mi wyjdzcie bo garnek wkłada się do zimnego piekarnika a Pani chlebek do gorącego. Proszę o odpowiedź. Będę wdzięczna. Pozdrawiam. Alina
Piekłam pierwszy raz w życiu chleb. Wyszedł super! Jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę i jest delikatny w smaku. Piekłam też cebularze i bułki dzielone z Pani przepisu, również się udały :) pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy w życiu chleb, zupełnie nie miałam doświadczenia. Przyciągnął mnie łatwy przepis. Nie chciałam napracować się na darmo, albo skopać czegoś podczas wyrabiania czy robienia zakwasu. I to był strzał w dziesiątkę! Wyszedł cudowny, smaczny, nie czerstwieje przez kilka dni. Spokojnie z partnerem zjedliśmy ten wielki bochen we dwoje, nic się nie zmarnowało! Cudowny, dziękuję!!! :) 💗
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny dziękuję pani
OdpowiedzUsuńświetny chleb
OdpowiedzUsuńPyszny chleb...wczoraj wróciliśmy z wczasów, a 15.08 nie kupimy chleba. Cóż szybko znalazłam przepis i po ok.2 godz.był gotowy ...Dziękuję
OdpowiedzUsuńPyszny, dzieciom smakuje 🥰
Szkoda,że nie mogę dodać zdjęcia 🤨
Witam.Chlebek rzeczywiście rewelacja. Mało pracy a efekt znakomity.Poprostu pyszny,wszyscy domownicy się zajadali.W sobotę po południu piekłam a w niedzielę następny.Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRewelacja.dwa dni z rzędu piekłam bo ten pierwszy po prostu znikł.dużo różnych piekłam ale ten jest bardzo dobry.Dziekuje i życzę sukcesów.
OdpowiedzUsuń