Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w
tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w
lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i
puszyste, także polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych
bułek
500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub
550)
25 g drożdży świeżych (można użyć
instant)
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i
mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut
w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie
się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby
olej połączył się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut, tak żeby ciasto
stało się gładkie i lśniące. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto
klei się do blatu to podsypuję niewielką ilością mąki i nadal
wyrabiam.
Wyrobione ciasto przekładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe
miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło
swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to
miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika
do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na 6 w miarę
równych części (można podzielić na więcej części ).
Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10
minut, aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minutach z kawałka ciasta robię
kulkę i delikatnie wałkuję dłonią na blacie, tak żeby zrobić
podłużną bułeczkę. Następnie obtaczam w mące i grzbietem noża
robię pośrodku bułeczki przedziałek (nożem należy nacisnąć
dość mocno ale należy uważać aby bułki nie przeciąć na pół).
Bułki układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15
minut do wyrośnięcia.
Pieczenie bułek dzielonych:
Po 15 minutach blachę z podrośniętymi
bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową i
piekę około 25 minut, długość pieczenia może różnić się w
zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra
dół bez używania termoobiegu.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy
i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie bułek dzielonych z
wyrastaniem nocnym w lodówce – bułki nocne:
Rozczyn jak i ciasto przygotowuję w
taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.
Wyrobione ciasto przekładam do miski
wsmarowanej olejem, górę miski nakrywam szczelnie folią spożywczą
i miskę wstawiam do lodówki do wyrośnięcia.
Ciasto w lodówce trzymam maksymalnie
do 12 godzin (można krócej), następnie miskę z ciastem wystawiam
z lodówki, ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przez
chwilę wyrabiam (około 1 minuty), z ciasta formuję wałek i dzielę
na 6 części.
Podzielone ciasto nakrywam ściereczką
i pozostawiam na 10 minut.
Po 10 minutach formuję bułeczki w
taki sam sposób jak poprzednio, układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około
15 minut do wyrośnięcia.
Po 15 minutach blachę wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę
około 25 minut.
Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy
i odstawiam do wystudzenia. Tak przygotowane bułeczki są równie
smaczne i puszyste jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple.
Bułki dzielone są gotowe, życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zdjęcia od widzów, które otrzymałam na facebooku, bułek dzielonych:
Zdjęcia od widzów, które otrzymałam na facebooku, bułek dzielonych:
Bułki dzielone Pani Anity
Bułki dzielone Pani Maryli
Bułki dzielone (chociaż nie dzielone:), Pani Pauliny
Bułki dzielone Pani Katarzyny
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że bułeczki się podobają.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis przetestowałam następnego dnia po opublikowaniu go przez Panią. Były przepyszne! i zniknęły błyskawicznie ;) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i jest mi bardzo miło, że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Kolejny przepis i kolejny sukces. Bułeczki przepyszne, rodzinka przeszczęśliwa. Wytrzymały pięć minut od wyjęcia z piekarnika. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Grażyna :*
OdpowiedzUsuńCieszę się że bułeczki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie Panią oraz całą rodzinkę i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńWiem, że jeśli używamy drożdży suchych, to trzeba ich dodać mniejszą ilość niż świeżych. Ile w takim razie będzie potrzebnych drożdży suchych w tym przepisie?
Pozdrawiam 😊
Na każdym opakowaniu drożdży powinno pisać na jaką ilość mąki jest dane opakowanie, ale najczęściej jedno małe opakowanie jest na 500 g mąki, czyli jedno opakowanie na taką ilość mąki jak w przepisie.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Kolejny wspaniały przepis, na pewno bułki zrobię wg tego przepisu,bo wszystkie przepisy są bardzo dobre dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że bułeczki wyjdą i będą smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To już drugi przepi, ktory wypróbowałam.....i obydwa fantastyczne. Serdecznie dziękuję!
OdpowiedzUsuńNa razie wypróbowałam je na mężu i na sobie ale już sie cieszę kiedy będę mogla zaserwowac wnukom zajączki :D
Miło mi, że przepisy się przydają i że jest Pani z nich zadowolona. Mam nadzieję, że wnukom zajączki się spodobają i posmakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziś piekłam bułki. Są rewelacyjne. Super prosty przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki smakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bułki rewelacyjne! Polecam przepis, jest naprawdę łatwy, a kolejne kroki do wykonania bardzo dokładnie opisane i myślę, że każdemu wyjdzie 😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że bułeczki smakowały a przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńMoje bułeczki czekają na wsadzenie do piekarnika.
OdpowiedzUsuńJuż wyglądają pysznie.
Bardzo dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Marysia
Bardzo proszę i mam nadzieję, że bułeczki się udały i smakowały. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam jeśli używam suchych drożdży to dodaje wodę i mleko czy tylko jedno z płynów?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o rozmieszanie drożdży instant, to jeden z płynów.
UsuńDzisiaj zrobiłam, jutro upiekę . Przepis jest bardzo prosty i łatwy, opisany bardzo ładnie i prosto . Wielkie dzięki za niego. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i mam nadzieję, że bułeczki się udały. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWłaśnie piekę i będę piec,ale spróbuję też z innymi mąkami nie tylko z pszenną.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Bułki są wspaniałe. Chrupiąca skórka, a w środku puszyste. Przepis podany prosto i klarownie, a efekt niesamowity. Takich bułek nie kupi się nigdzie. Po co piekarnie, skoro jest Babcia? Robiłam też chlebek jogurtowy i z naczynia żaroodpornego - wszystkie przepisy doskonałe! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry. Często do niego wracam :) z ciastem pracuje się wspaniale - na stolnicy nie trzeba nawet posypywać mąką. Żeby uzyskać bardziej "sklepowy smak" polecam dodać trochę więcej soli (1,5 łyżeczki) i wydłużyć czas pieczenia do 30 minut. Przepis z czystym sumieniem mogę polecić!
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis! Polecam serdecznie wszystkim. Warto się potrudzić. Zapach w domu jak w piekarni...
OdpowiedzUsuńBułeczki superowe, lepszych nie ma.
OdpowiedzUsuńDziękuję babciu Ewo.💖💖💖💖💖