Nowe Przepisy

piątek, 10 października 2014

Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach

Chleb Pszenny z Dynią
Witam serdecznie
Propozycja na domowy chlebek z dynią , jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :).

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700 g

350 g mąki pszennej poznańskiej
150 g mąki kukurydzianej
150 g puree z dyni
150 ml letniego mleka
35 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru ( 10 g)
1 łyżeczka soli (8 g )
3 łyżki oleju ( 30 g)

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm


Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią 


Link do przepisu na puree z dyni :

Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, pozostałe mleko, puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą .
  2. Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto.
  3. Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 60 minutach, formowanie chlebka.
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia .
  2. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki.
  3. Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
  4. Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
  1. Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem .
  2. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
  4. lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb pszenny z dynią jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







2 komentarze :

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.