Witam serdecznie
Propozycja na domowy chlebek z dynią ,
jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny
kolor bo jest żółciutki :).
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o
wadze około 700 g
350 g mąki pszennej poznańskiej
150 g mąki kukurydzianej
150 g puree z dyni
150 ml letniego mleka
35 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru ( 10 g)
1 łyżeczka soli (8 g )
3 łyżki oleju ( 30 g)
Foremka
27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią
Link do przepisu na puree z dyni :
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
- Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, pozostałe mleko, puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą .
- Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto.
- Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut.
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
Po
około 60 minutach, formowanie chlebka.
- Foremkę wykładam papierem do pieczenia .
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki.
- Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ).
- Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach – pieczenie chleba :
- Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem .
- Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony,
- lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
Chleb
pszenny z dynią jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego
.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Kolor boski! Smakuje na pewno wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWygląda baardzoo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń