Witam serdecznie
Podzielę się
przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w
przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje
się na stole. Tak upieczony chlebek idealnie nadaje się do podania
do różnego rodzaju zielonych sałat, zup lub można go przekąsić
samego.
Do przygotowania chlebków prowansalskich będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie 6 chlebków
600 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
350 ml letniego mleka
35 g drożdży świeżych
3 łyżki oleju (około
40 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
około 25 szt. czarnych
oliwek
1 łyżka ziół
prowansalskich
2-3 łyżki oleju
Link do filmiku z
przygotowania: Chlebek prowansalski
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn :
Do miski
rozkruszam drożdże, dodaję cukier, około 50 ml letniego mleka,
jedną dużą łyżkę mąki.Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto i mieszam łyżką.Po 15 minutach :
Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, następnie kulki ciasta nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.
Po 10 minutach formowanie chlebków:
W międzyczasie odsączone z zalewy oliwki
przekrawam na pół.Biorę kulkę ciasta, blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra, chlebki rozwałkowuję na kształt owalu ale można je zrobić okrągłe.
Rozwałkowane kawałki ciasta układam na blasze.
Górę chlebków maluję olejem, posypuję ziołami prowansalskimi i układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały.
Przed pieczeniem blachę z chlebkami odstawiam na około 10 minut żeby podrosły.
Pieczenie chlebków prowansalskich:
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do
200 stopni na środkową półkę. Chlebki piekę około 18 minut
na złoty kolor w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania
termoobiegu.
Chlebki prowansalskie są upieczone, można się
częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI tak smakują, polecam wypróbować przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszności. Zjadłabym choć jeden.
OdpowiedzUsuńProszę się poczęstować :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Najlepiej przygotowany instruktaż jaki widziałam 🙂
OdpowiedzUsuń