Propozycja na kolejny domowy chlebek
tym razem pszenny razowy na zaczynie pate.
Przepis na chleb pochodzi z książki
J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do
domowego wypieku chleba.
Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji upieczemy chleb o
wadze około 700 g
na zaczyn pate fermentee:
120 g mąki pszenna typ 650
80 g wody ciepłej
5 g soli
1 g drożdży instant
na ciasto :
230 g mąki razowej typ 1850
120 g mąki pszennej typ 650
230 g wody ciepłej
5 g soli
2 g drożdży instant
15 g miodu
plus zaczyn pate
mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do
nakrycia naczynia z ciastem
Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Przygotowanie :
Do przygotowania chleba użyłam robota
ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu
przypadkach jest taka sama .
Najpierw przygotuję zaczyn:
- Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam.
- Do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę , sól i mieszam łyżką aż powstanie jednolity gładki zaczyn (można zagnieść ręką ). Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni.
- Zaczyn powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin. Miskę z zaczynem nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam
Przygotowanie ciasta ( po 12 -16
godzinach )
- Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę .
- Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam na 2 prędkości robota aż się połączy zaczyn z ciastem i dodaję kolejną porcję zaczynu. Całość wyrabiam około 5 minut
- Jeżeli wyrabiamy ręcznie to postępujemy tak samo i wyrabiamy w misce lub na blacie
- Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut
Po 60 minutach – pierwsze składanie
ciasta
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ), jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę).
- Złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut
Po 60 minutach – drugie składanie ciasta
- Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 10 minut.
Po 10 minutach – formowanie chlebka
- Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt foremki w której będę piekła chleb.
- Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam ściereczką i folią dodatkowo folie nakrywam ściereczką żeby przylegała do foremki ( nie nakrywam bezpośrednio foremki folią ponieważ gdy chlebek wyrośnie przykleja się do foli i ciężko jest ją potem zdjąć ale jeżeli mamy głęboką foremkę to ciasto nie powinno dostać do folii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 60 minut ale nie dłuższy od 90 minut.
- Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
- Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach
- Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut.
- Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos.
- W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb domowy pszenny razowy na
zaczynie pate jest gotowy, życzę udanego wypieku chleba i
smacznego.
O mniam, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńwyśmienity chlebuś!!! :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWasze przepisy bardzo mi się podobają, dziękuję!
Cieszę się bardzo że przepisy się podobają :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Jaki apetyczny, tutaj czuję jego zapach :)
OdpowiedzUsuńA czy można użyć świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuńTak można na zaczyn dodałabym 10 gramów drożdży świeżych (rozpuściła w wodzie) następnie robiła bym tak jak w przepisie.
UsuńA do ciasta dodałabym około 20 gramów drożdży świeżych rozpuszczając je w wodzie i dodając pozostałe składniki jak w przepisie ( oczywiście używam wody z przepisu a nie w dodatkowej)
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku