Witam Serdecznie
Kolejny chleb domowy w moim wykonaniu
:) tym razem z płatkami owsianymi i miodem.
Przepis na chleb pochodzi z książki
J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami. Zachęcam do
domowego wypieku chleba :)
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o
wadze około 700 g
340 g mąka pszenna typ 650
114 g mąka pszenna razowa typ 1850
75 g płatki owsiane błyskawiczne
280 g wody ciepłej
50 g mleka
34 g miodu
34 g oleju
10 g soli
3 g drożdży instant
mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do
nakrycia naczynia z ciastem
Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm
Link do filmu z przygotowaniem: Chleba domowego z płatkami owsianymi i miodem
Przygotowanie :
Do przygotowania chleba użyłam robota
ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu
przypadkach jest taka sama.
- Do miski wsypuję płatki owsiane, zalewam je ciepłą wodą i mieszam żeby wszystkie były zamoczone w wodzie, miskę odstawiam na 20 minut żeby płatki zmiękły.
- W czasie gdy płatki się moczą rozpuszczę miód w mleku, do rondelka wlewam mleko dodaję miód i podgrzewam rondelek na kuchence , mieszając rozpuszczam miód.
Po 20 minutach
- Teraz do miski dodaję pozostałe składniki chleba : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , olej i mleko z rozpuszczonym miodem
- I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 3 minut na szybszych obrotach ( na 2 )
- Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto przez około 6 minut
- Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut
Po 60 minutach – pierwsze składanie
ciasta
- Ciasto wykładam na blat obsypany mąką
- Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę), złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu.
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut
Po 60 minutach – drugie składanie
ciasta
- Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania
- Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 10 minut
Po 10 minutach – formowanie chlebka
- ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
- ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam ściereczką i folią dodatkowo folie nakrywam ściereczką żeby przylegała do foremki ( nie nakrywam bezpośrednio foremki folią ponieważ gdy chlebek wyrośnie przykleja się do foli i ciężko jest ją potem zdjąć ale jeżeli mamy głęboką foremkę to ciasto nie powinno dostać do folii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę :) i odstawiam do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 70 minut ale nie dłuższy od 90 minut
- Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
Pieczenie chleba
- foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut
- po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
- jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
- a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
- W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni
Chleb domowy z płatkami owsianymi i
miodem jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo lubię piec chlebek, ten zapach w domu jest nagrodą za wysiłek :)
OdpowiedzUsuń