Nowe Przepisy

piątek, 28 marca 2014

Domowe Bułki Pszenne

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie. Idealnie nadają się na śniadanie na przykład z dżemem, miodem lub z kremem czekoladowym. Są lekko słodkie więc do wędlin nie pasują.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 12 bułek

500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
50 g cukru kryształ
50 g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze
szczypta soli

do pomalowania bułek przed pieczeniem
kilka łyżek mleka
1 jajko


Link do filmu z przepisem : Domowe bułki pszenne 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, wsypuję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników.
  2. Gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.

  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni

  4. Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut
Po 40 minut – formowanie bułek:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi je podzielić na 12 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki.
  3. Bułeczki formuję w dłoniach turlając kawałek ciasta aż zrobi się okrągły
  4. lub na blacie w ten sam sposób tylko że jedną dłonią turlając o blat ( dokładnie widać to na filmiku :) .

  5. Tak uformowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm , bo jeszcze wyrosną .
  6. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po 30 minutach – pieczenie bułek pszennych:
  1. Wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem z mlekiem
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
  3. po 5 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 10 minut
  4. W sumie piekłam bułki 15 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu.

Domowe bułki pszenne lekko słodkie :) są gotowe , życzę smacznego i udanych wypieków
Pozdrawiam Babcia Ewa 






5 komentarzy :

  1. świetne wyrosły, idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne Ewuś te Twoje bułeczki. Ja gdy robię wychodzą mi...każda inna,ale i tak się da zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ważne jak wyglądają ważne jak smakują :)
      dziękuję za miły komentarz

      Usuń
  3. Kuszące bułeczki, puszyste i rumiane. Porywam jedną do moich powideł. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne bułeczki, oj zjadłabym taką ciepłą bułeczkę z masełkiem :-)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.