Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję
przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w
przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do
wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są
bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i
bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane.
Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec takie bułeczki w
domu.
Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować:
500 g mąki orkiszowej
pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit)
100 g mąki pszennej
(typ 450, 500 lub 550)
400 ml letniego mleka
3 łyżki oleju
40 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
(około 15 g)
1,5 łyżeczki cukru
(około 10 g)
dodatkowo bułki możemy
posypać
siemieniem lnianym lub
sezamem
Link do filmu z
przygotowania: Bułki orkiszowe
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
rozczyn:
Do miski
rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację )
około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki
orkiszowej.Składniki w misce mieszam łyżką, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, mleko,
olej, sól i mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się
połączyły.Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką (blat podsypuję mąką pszenną) i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni. Jeżeli ciasto jest zbyt luźnie i jest ciężko je wyrabiać to podsypujemy blat większą ilością mąki i nadal wyrabiamy. Ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno.
Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 50 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Końcowy etap przygotowania bułek orkiszowych :
Następnie wałek dzielę na 9 w miarę równych części, możemy ciasto podzielić na więcej części to zależy tylko od tego jakiej wielkości chcemy upiec bułki. Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło.
Blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby bułki wyrosły.
Pieczenie bułek orkiszowych:
Przed pieczeniem bułki maluję zimną wodą
i posypuję górę bułek siemieniem lnianym i sezamem.Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 22 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół nie używam termoobiegu.
Bułki po upieczeniu nakrywam ściereczką i odstawiam do wystudzenia.
Bułki orkiszowe są upieczone, można się
częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie przygotowywałam go jeszcze z mąki orkiszowej. Zazwyczaj stosuję pszenną graham :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować z mąką orkiszową są podobne do grahamek
UsuńPozdrawiam serdecznie
:) fajnie przedstawiony przepis, dziękuję - wypróbuję
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba i życzę udanego wypieku
UsuńPozdrawiam serdecznie
Te bułeczki wyglądają tak apetycznie, że od razu chce się je zjeść! Ja byłam wczoraj w jednej z moich ulubionych restauracji i jadłam obłędne pancakes i burgery. No i pomyślałam sobie, że można by było zrobić takie w domu tylko w zdrowej wersji i poszukać odpowiednich www z przepisami :)
OdpowiedzUsuńPani Ewo przepisy genialne bułeczki wyszły super. DZIEKUJE BEDE WSZYSTKIM POLECAĆ PANI STRONĘ I PRZEPISY POZDRAWIAM EWA
OdpowiedzUsuńCieszę się, że bułeczki się udały i smakowały.
UsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
:)
OdpowiedzUsuń