Nowe Przepisy

wtorek, 24 lutego 2015

Mini Pizza – Pizzerinki

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :)

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 20 pizzerinek

na ciasto :
400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
220 ml letniej wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

na sos:
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju lub oliwy
duża szczypta oregano
duża szczypta bazylii
sól , pieprz

na górę pizzerinek kładziemy to co lubimy ja użyłam :
salami lub szynki
pieczarki
ser żółty
mozzarella
oliwki

Foremka lub szklanka o średnicy około 10 cm


Link do filmu z przygotowania : Mini pizza - pizzerinki 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję rozczyn :
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml wody , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę z rozczynem.

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałą wodę , mąkę , sól , olej i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wyłożę na blat .

  2. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty ręką aż się stanie gładkie lśniące i nie będzie się kleiło do dłoni – jeżeli ciasto bardzo klei się do blatu to podsypujemy blat mąką i nadal wyrabiamy .
  1. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę .


Przygotowanie sosu i dodatków na mini pizza :
  1. Do miseczki wlewam przecier pomidorowy, olej, dodaję przyprawy: oregano, bazylię, dużą szczyptę pieprzu, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
  2. Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję .
  3. Wędlinę kroję na mniejsze kawałki tak samo oliwki .
  4. Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach .


Po około 60 minutach :
  1. Ciasto ładnie wyrosło , teraz wykładam je na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i dzielę je na dwie w miarę równe części ( ciasto dlatego dzielę ponieważ za jednym razem nie zmieszczą mi się wszystkie mini pizze na blasze ) .
  2. Jeden kawałek ciasta ponownie wkładam do miski i nakrywam ściereczką aby nie obsychało .
  3. Drugi kawałek rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów , blat lekko podsypuję mąką wtedy jest łatwiej wałkować .
  1. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki (tak jak na pierogi ) . Krążki ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
  2. Na krążki nakładam po około 1 łyżce sosu i go rozsmarowuję po cieście .
  3. Na sos układam składniki które przygotowałam : pieczarki , oliwki ser itp...

Pieczenie pizzerinek :
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Pizzerinki piekłam około 10 minut .
Mini pizza – pizzerinki są gotowe można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. Kolejny świetny i smakowity przepis!! Jaka jest średnica obręczy do wycinania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , średnica foremki to 10 cm .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Dziękuje za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy pizzerinki sa miekkie na drugidzien poniewaz chciałabym dać synkowi do szkoły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są miękkie, tylko trzeba je włożyć do jakiegoś pojemnika, aby nie obsychały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.